Най-важното в огледа на един употребяван автомобил

След основните грешки при избора на автомобил на старо допълнихме и препоръки за най-важните стъпки от огледа. Един употребяван автомобил трябва много добре да се огледа и проучи преди въобще да се закупи. Особено у нас вноса на коли втора ръка е доста изопачен и понякога има недобросъвестни търговци, които спекулират с редица показатели по автомобила. За да не изпаднете в неприятна ситуация, да си закупите кола, която ще ви излезе тройно с ремонтите, ви предлагаме няколко важни неща в огледа на колата на старо.

Предница и окачване на колата – ще установите състоянието на предницата и окачването на колата, като я покарате малко на прав път и запалите двигателя на място. Не трябва да чувате странни звуци от колата, като виене, което издава износени ремъци. Волана трябва да е свободен и автомобила да не криви от пътя. Важно е да разгледате пружините и амортисьорите в предната част. Вижте гумите, дали не са прекалено износени и джантите да не са изкривени от удар!

Акумулатор, съединител и скоростна кутия – при запалването на автомобила, старта трябва да е бърз и равен, без накъсвания. По клемите на акумулатора не трябва да има окисляване и те да са добре стегнати. Като запалите и загасите колата няколко пъти ще установите дали акумулатора е изправен! Относно съединителя и скоростите, работата им трябва да е плавна и да няма излишни вибрации. Лоста за скоростите трябва да се включва с лекота и смяната на скорост да не тресе автомобила. Покарайте колата на всички скорости и изпробвайте, как се сменят те!

Спирачки, двигател и гуми – за един употребяван автомобил тези три неща са изключително важни. Относно гумите добре разгледайте за износване и то неравномерно, защото търговците често излъскват гумите с препарати, но блясъка не означава качество! Проверете накладките за износване, а джантите за изкривявания. Изпробвайте дали работи ръчната спирачка. Ако педала на спирачките потъва, то в системата им има въздух или липсва спирачна течност. Ако чувате скърцане, то вероятно накладките са износени. За двигателя следете работата му, дали загрява (липса на масло или антифриз) или пък е студен (термостата не затваря)!

Външния вид, купето и наличните документи – един рентабилен автомобил втора ръка има всички необходими платени данъци и такси, ако ги няма значи не е в движение, което често е тревожен знак! За купето проверете състоянието на тапицерията, коланите, електрониката по таблото и функционалността й. Попитайте за стерео уредба, резервна гума, крик, теглич и друго, ако смятате, че е свалено умишлено! Основното във външния вид е да проверите за олющена боя, евентуални кръпки и изкривени ламарини и подобен тип неща.

Един употребяван автомобил трябва да закарате на основен преглед в сервиз задължително!