Подгответе колата си за зимата – контролен списък

Зимата е труден момент за шофьорите, особено когато не са готови да се изправят пред нея. За щастие обаче е предвидима и лесно можете да предвидите повечето от трудностите с които вероятно ще се сблъскате, когато стане студено и снежно. Отнема малко време и пари, за да подготвите колата си за зимата но ще ви гарантира един по-спокоен зимен сезон.

Как да подготвите колата си за зимата:

Действията, които трябва да се предприемат за подготовката на автомобила за зимата, могат да бъдат разделени на две групи: тези, които можете да изпълните сами и тези за които ще Ви е нужен механик.

 • Сменете чистачките – зимата означава сняг, валеж и пътища, покрити с полузамразена кал. Вашите чистачки ще бъдат използвани по-често и ще трябва да се представят добре въпреки тежките условия. Подмяната на чистачките преди зимата определено е добра инвестиция.
 • Преминете на зимна течност за чистачките – течността за миене на предното стъкло, която се използва през лятото, е повече от вероятно да замръзне и да повредите казанчето на течността или да не можете да я използвате. Използвайте концентрат и не се доверявайте на всички марки за течности. Винаги си оставяйте да имате резервна течност в багажника на колата, понеже през зимният сезон се използва много по-често от колкото през летния.
 • Заменете платнените стелки с гумени – вярно е че стелките от плат са елегантни но гумените вършат много по-добра работа през зимата. Ще оцените колко лесно е да отстраните водата от тях, калта и всички неприятни зимни изненади. Запомнете: колкото по-малко вода има в колата, толкова по-вероятно е да не се налага да почиствате запотените прозорци.
 • Защитете уплътненията на вратата – уплътненията трябва да бъдат напръскани със специален защитен елемент, който можете да намерите във всеки магазин с аксесоари за автомобили. Не само ще помагате на себе си, а и на пътниците, които няма да има нужда да се борят със замръзналите врати. Нека не забравяме факта че и уплътненията ще оцелеят през зимата.
 • Подгответе ключалките –  отново можете да откриете във всеки магазин за автомобилни аксесоари, богата гама от спрейове за ключалките, те са предназначени за сушене на ключалката, като по този начин се предотвратява замръзването. Най-малкото, което можете да направите е да напръскате вратата от страната на шофьора.
 • Почистете клемите на акумулатора – мръсните клеми означават, че електричеството не може да се преминава толкова ефективно, колкото е необходимо. Почистете ги, освен ако не искате да поставите допълнително затруднение на горкият акумулатор през зимата (без това това е най-омразният за него сезон).
 • Инвестирайте в качествено гориво – преди и през зимата винаги е добра идея да инвестирате в по-добро гориво. Особено, ако управлявате дизелов автомобил, по-доброто гориво трябва да улесни стартирането на автомобила дори при студено време. Можете да се възползвате и от допълнителните добавки за гориво, като можете да се посъветвате с консултант за тази цел.

Как механикът трябва да подготви колата ви за зимата:

 • Сменете гумите – когато температурите започват да падат до 7 градуса по Целзий, подмяна на гуми е препоръчителна. Доброто сцепление означава висока безопасност при шофиране, безопасността преди всичко, а и по-късно ще има опашки при.
 • Проверка на запалителната система – ако управлявате бензиново превозно средство, е нужно да се проверят запалителните свещи, кабели и при нужда да се подменят.
 • Проверка на акумулатора – задължително трябва да се провери акумулатора и неговата изправност, особено важно за дизеловите автомобили, които изискват по-голям стартов ток и изряден акумулатор. Ако не желаете да останете неприятно изненадани в някоя зимна сутрин, проверете го!
 • Проверете охлаждащата течност – проверете антифриза.

Ако желаете да си спестите неприятните моменти, можете да изпълните тези стъпки. Необходимо е само мотивация и решителност. Сигурни сме, че вече ще имате достатъчно и от двете и с това възможността да останете изненадани през зимата, значително намалява, колкото и лоша да бъде.