Покупка на автомобил на старо – грешки, които допускаме

Покупка на автомобил на старо винаги е обвързана с доста проучване на пазара, внимателни огледи, преглед в сервиз и най-вече избор на кола, която да изисква сравнително евтина и не толкова честа поддръжка в сервиз. Често пъти, когато си купуваме кола на старо попадаме на лошо техническо състояние, недействителни километри на колата, противоречива документация, прекалено завишена цена или липса на определени консумативи. За да избегнете подобен род „изненади“, не допускайте следните няколко грешки!

Грешка 1 – Купувате си кола, която не отговаря на нуждите ви! Преди да си закупите кола е добре да знаете, точно за какво ви трябва. Тоест за семеен автомобил ли, за личен, за транспортиране на товари или пък друго! Според това, колко често ще ползвате колата, ще изберете и нейните мощности, разход на гориво, габарити, вид скоростна кутия и подобен род характеристики. Затова винаги подхождайте практично към покупката на кола, а не според това, каква марка или модел си мечтаете да имате!

Грешка №2 – Покупка на автомобил на старо без експерт и тестово каране. Без да покарате един автомобил, просто няма как да разберете, дали е точния за вас и дали е изправен технически най-вече. Именно при тестовото каране, проверявате работата на двигателя, на скоростната кутия, на спирачките и ред други характеристики при движението на автомобила. Не трябва при тестовото шофиране да чувате странни звуци, двигателя да работи неравномерно, волана да има луфт или пък да има тропане и чукане. До тук добре, но дори при каране на колата не можете да разберете за всичките й евентуални дефекти. Затова е добре да си водите експерт с вас, който ще разбере дали това са действителните километри на автомобила, работят ли добре системите му и ако не колко от цената трябва да се смъкне.

Грешка №3 – Не подбирате от къде купувате автомобила и не разглеждате обстойно документацията съпътстваща го! Внимателното проучване на реномето на автосалона или къщата за коли втора ръка е задължително. Повечето търговци са много сладкодумни и ще ви убедят в това, че колата, която гледате е точно за вас, но дали? Затова изберете по-големи и реномирани автосалони за покупка на стара кола. Относно документацията добре я разгледайте за несъответствия и дали данните в нея са коректни. Ако пропуснете нещо, то после няма на кого да се жалвате, така че бъдете внимателни! И никога не приемайте копия, а само оригинални документи!

Покупка на автомобил на старо е добро решение, стига да направите всичко обмислено и логично.